Željezara ide u stečaj?

Bez autora
Mar 29 2011

Sindikat nikšićke Željezare uputio je zahtjev Privrednom sudu za naplatu potraživanja od MNSS-a. Ročište je zakazano za 6. april a ako britanska kompanija do tada ne isplati dugovanja, Željezara ide u stečaj. Sindikalci imaju obećanje iz Vlade da će im, u tom slučaju, pomoći da realizuju socijalni program i pokrenu proizvodnju. Pošto protesti nijesu urodili plodom, radnici su pristali na manje zlo-predali su zahtjev privrednom sudu za naplatu skoro četiri miliona eura potraživanja. Sada je na potezu MNSS. Ako uopšte i žele da ostanu u Željezari, oni bi trebalo da do ročišta, zakazanog za 6. april, isplate dugovanja. Međutim neki ne očekuju da će MNSS radnicima isplatiti dugovanja. U tom slučaju Željezara ide u stečaj.

Željezara ide u stečaj?Sindikat nikšićke Željezare uputio je zahtjev Privrednom sudu za naplatu potraživanja od MNSS-a. Ročište je zakazano za 6. april a ako britanska kompanija do tada ne isplati dugovanja, Željezara ide u stečaj.

Sindikalci imaju obećanje iz Vlade da će im, u tom slučaju, pomoći da realizuju socijalni program i pokrenu proizvodnju.

Predsjednik sindikata Željezare Janko Vučinić kaže da su, pošto protesti nijesu urodili plodom, radnici pristali na manje zlo-predali su zahtjev privrednom sudu za naplatu skoro četiri miliona eura potraživanja.

"Sada je na potezu MNSS. Ako uopšte i žele da ostanu u Željezari, oni bi trebalo da do ročišta, zakazanog za 6. april, isplate dugovanja", kazao je Vučinić, prenosi Antena M.

Vučinić, međutim ne očekuje da će MNSS radnicima isplatiti dugovanja. U tom slučaju Željezara ide u stečaj.

«Mislim da je malo vjerovatno da će oni isplatiti zaostala dugovanja i da će u Željezaru biti uveden stečaj kroz reorganizaciju. To znači da će svi radnici koji su do sada bili u radnom odnosu, ostati da rade, a jedan dobar dio radnika napustiće Željezaru i ostaće optimalan broj od 800-900 radnika.»

Ako bude stečaja, iz Vlade su Željezarcima obećali pomoć.

"Od Vlade dobili smo čvrsta uvjerenja da će u slučaju stečaja, biti pokrenuta proizvodnja, da ćemo imati socijalni program, izmjene zakona - da će radnici koji napuste Željezaru dobiti povezivanje radnog staža i da će biti proglašeni tehnološkim viškom, kako bi imali sve benefite, koji ih, kao tehnološki višak sljeduju".

Vučinić kaže da ovoga puta Vladu nijesu ograničili rokovima do kada bi trebalo da budu ispunjena obećanja, i poručuje da će sve biti jasnije 7. aprila, pošto odluka o stečaju bude definitivna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik